Šola ginekološke endoskopije v UKC LJUBLJANA

Od 19. do 21. septembra 2023 smo v Medip-u s sponzorskimi sredstvi podprli Ljubljansko šolo ginekološke endoskopije: Osnovni tečaj ginekološke endoskopske kirurgije, katerega organizator je KO za reprodukcijo, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana, KO za ginekologijo, Ginekološka klinika UKC Ljubljana in Slovensko združenje za reproduktivno medicino, SZD. Dodatno je bil, v sodelovanju s KO za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana, 22. septembra 2023 enodnevni simpozij »Endometrioza črevesa« v spomin asist. mag. Robertu Juvanu, dr. med. Tečaj in simpozij sta potekala na Ginekološki kliniki, Šlajmerjeva ulica 3, 1000 Ljubljana.

Ker je bil tečaj namenjen specializantom, mlajšim specialistom in vsem, ki bi želeli obnoviti in poglobiti znanje laparoskopske in histeroskopske kirurgije po ESGE in GELSEA smernicah, smo se v Medipu odločili, da tečaj podpremo s šolo varne laparoskopske morcelacije s tehnologijo MORSAFE (Morsafe Morcellation Bag, Laparoscopic Myomectomy – Veol Medical Technologies (veolmedtech.com).  Poleg kompletne video endoskopske opreme, morcelatorja in morcelacijske vrečke, smo v podjetju Medip za ta namen izdelali tudi trenažer za tovrstne posege. Tečajniki so lahko v varnem okolju preizkusili vsak korak morcelacije v vrečki, ki včasih tudi izkušenim kirurgom predstavlja dodatni izziv.

Tečaj smo podprli tudi s prikazom ambulantne histeroskopske obravnave odstranjevanja patologije iz maternice s sistemom TRUCLEAR – za ta namen smo podprli predvajanje postopka histeroskopije v živo iz histeroskopske ambulante v predavalnico in s tem tečajnikom omogočili aktivni vpogled v vsakdanje delo (več o proizvodu: https://www.medtronic.com/covidien/en-us/clinical-solutions/gynecologic-health/products.html).

 

 

1Img 20231207 Wa0003  Img 20231207 Wa0012 Img 20231207 Wa00133 2